Is leefstijlcoaching effectief?

Een onderzoek uit 2018 beweerde dat leefstijlcoaching veelbelovend was voor gedragsverandering, maar latere bevindingen hebben twijfels opgeworpen over de conclusies. De effectiviteit van de gecombineerde leefstijlinterventie, vaak vergoed door de basisverzekering, bleek niet zo positief als gehoopt.
Persoonlijk geloof ik dat leefstijlcoaching waardevol kan zijn, mits mensen op tijd inzien waarom ze niet altijd de beste leefstijlkeuzes maken. Hoewel het mogelijk is om mensen te motiveren en een discipline bij te brengen, ben ik sceptisch over de lange termijn effecten.

Waarom maken mensen ongezonde keuzes?

Men zou denken dat mensen weten of ze gezonde keuzes maken, vooral met de overvloed aan informatie over gezonde voeding. Echter, wat de meeste mensen niet weten, is waarom ze (ondanks dat ze weten wat gezonde voeding is) toch ongezonde keuzes maken. Ze schrijven dit vaak toe aan luiheid, gebrek aan motivatie, drukte of vermoeidheid, maar er ligt vaak meer aan ten grondslag.
De oorzaak van ongezonde keuzes ligt niet alleen bij persoonlijke zwaktes en het aanbod van ongezond voedsel, maar heeft ook te maken met onze evolutionaire overlevingsstrategieën. Ons lichaam stuurt ons brein aan om bepaalde voedingsmiddelen te consumeren om te overleven, waardoor afvallen en meer bewegen lastig kunnen zijn.

Discipline werkt maar even.

Het is moeilijk om tegen deze overlevingsstrategieën in te gaan met enkel discipline. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de ervaringen van mensen die na een gastric bypass toch weer aankomen, of degenen die worstelen met jojo-diëten en hun gezondheid niet zien verbeteren.

De biomedische oorzaken achter ongezonde keuzes.

Daarom hebben we bij het OPFG een andere aanpak ontwikkeld, gebaseerd op natuurlijke overlevingsstrategieën van het lichaam. We leiden mensen op tot VitamineCoach en leren hen te begrijpen waarom iemand ongezonde keuzes maakt. Met behulp van praktische werkboekjes kunnen ze onderliggende oorzaken opsporen en cliënten helpen de verschillende aspecten die meespelen te begrijpen. Op deze manier hoeven ze zich niet schuldig te voelen als het niet meteen lukt.
Wij zijn ervan overtuigd dat de oorzaak van ongezond gedrag vaak biologisch gestuurd wordt, door biochemische onbalans, ongeschikte voeding, ontstekingen, stress, traumatische ervaringen, darmproblemen en meer.

Inzicht werkt!

Onze aanpak zorgt ervoor dat de cliënt inzicht krijgt in hun situatie en daardoor eerder gemotiveerd en in staat is om veranderingen aan te brengen. Het aanpakken van de oorzaak is hierbij essentieel.
In september starten we weer met onze inspirerende 12-daagse opleiding, erkend door beroepsverenigingen. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Als je snel bent, kun je je hier nog inschrijven. 

Gratis kennisgesprek

Heb je vragen over onze diverse opleidingen, inspirerende workshops of diepgaande masterclasses? Wacht niet langer en vraag vandaag nog een gemakkelijk kennismakingsgesprek aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Recente berichten

Agenda