Heeft voeding een relatie met de huid?

Zo af en toe ben ik stil van verbazing. Zo ook nu. Ik kreeg het bericht dat een bekend dermatoloog zeer overtuigd verkondigt dat voeding en de huid geen enkele relatie hebben. Ik ben daar echt stil van.

Sinds januari 2018 geef ik les aan huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten in onze jaaropleiding tot orthomoleculair schoonheidsspecialist. En in deze opleiding leren huidprofessionals onder meer welke relaties er tussen huidproblemen en voeding bestaan en hoe je daar iets aan kunt doen.

Het mooie is, dat deze professionals in de praktijk merken dat de adviezen werken. Ze zien de huid van hun cliënten enorm verbeteren door leefstijladviezen en orthomoleculaire suppletie.

Je vraagt je dan ook af hoe zo’n dermatoloog erbij komt dat voeding geen relatie heeft met de huid. Is niet alles wat we eten en drinken de basis van de menselijke gezondheid? Worden onze cellen niet opgebouwd uit het materiaal wat we in onze mond stoppen?

Zou zo’n dermatoloog bekend zijn met het begrip insulineresistentie? Of zou ik deze arts moeten uitleggen dat insulineresistentie (als onderdeel van het metabool syndroom en voorloper van bijvoorbeeld diabetes) ook een grote rol speelt bij het ontstaan van diverse huidaandoeningen, zoals skintags, pigmentatieverstoringen, acné, rosacea, maar ook psoriasis en vitiligo? En dat daar ook veel studies over te vinden zijn?

Gelukkig weten onze huidexperts na de opleiding wel hoe deze processen verlopen én wat je kunt doen om insulineresistentie te beïnvloeden met leefstijladviezen (dus ook voedingsaanpassingen). Als deze interventies niet voldoende werken, weten ze ook naar wie ze mensen kunnen doorverwijzen.

Voor mij is de groep die zich zo intensief met de huid bezig houdt een hele belangrijke doelgroep om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de boodschap dat we zelf iets kunnen doen aan onze gezondheid. Deze huidexperts zien hun cliënten met lichte klachten, meestal nog voordat ze echt ziek zijn. Juist in dat stadium is preventie zinvol, de mensen die bij de dokter komen met zwaardere klachten redden het vaak niet meer met alleen preventie.

In 2024 heeft onze opleiding een nieuwe naam gekregen, de opleiding tot orthomoleculair huidexpert. We hebben de opleiding ook wat aangepast aan de laatste inzichten en daarmee verwachten we dat er zoals elk jaar weer een groep enthousiaste huidexperts zich laat bijscholen in de relaties tussen leefstijl, suppletie en de huid.

We hebben op 13 november een introductieochtend met daarna een gezonde lunch. Je kunt je hiervoor tegen een kleine vergoeding inschrijven. O, en dermatologen zijn ook van harte welkom.

 

Yvonne van Stigt

MSc in de klinische Psychoneuroimmunologie

 

Gratis kennisgesprek

Heb je vragen over onze diverse opleidingen, inspirerende workshops of diepgaande masterclasses? Wacht niet langer en vraag vandaag nog een gemakkelijk kennismakingsgesprek aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Recente berichten

Agenda