Ben je iemand die moeite heeft met het veranderen van eetgewoonten en vaker bewegen? Word je soms als lui en ongemotiveerd bestempeld? Heb je het idee dat je discipline tekortschiet en schaam je je daarvoor? Het is tijd om te beseffen dat dit allemaal niet waar hoeft te zijn. Je lichaam geeft simpelweg aan dat er iets aan de hand is! Motiverende woorden alleen zullen je niet helpen; je moet leren begrijpen wat je lichaam je vertelt!
Gedragsverandering door mindsetverandering?
Er wordt veel geld uitgegeven om mensen aan te sporen hun eetpatroon te veranderen. Overheden en deskundigen bedenken samen projecten om gedragsverandering te bevorderen. Maar blijkt deze aanpak wel zo effectief, vooral bij diegenen die het het meest nodig hebben?
Wat zou daar de reden van kunnen zijn?
Drie verschillende groepen mensen.
Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Mensen die al gezond zijn, hebben van nature de neiging om te bewegen en verlangen niet naar ongezond voedsel. Ze genieten van sporten en gezonde maaltijden, omdat hun lichaam hen precies vertelt wat het nodig heeft. Voor deze groep mensen werken adviezen vaak niet, omdat ze het al van nature goed doen.
Dan heb je een groep die op zich gezond is, maar door tradities of ingesleten gewoontes niet optimaal leeft. Deze mensen kunnen gemakkelijk in balans worden gebracht door meer beweging en betere voeding. Ze zijn vaak enthousiast over hun veranderingen en delen graag hun positieve ervaringen. Sommigen schrijven er zelfs boeken over en profileren zich als experts.
Maar dan heb je nog de groep die niet zo gemakkelijk terugveert. Zij proberen, geïnspireerd door de fitte goeroes, ook anders te eten en meer te bewegen. Helaas kunnen ze dit niet volhouden op wilskracht en is het proces gedoemd te mislukken. Want wie het enkel op wilskracht probeert, houdt het meestal niet vol. En als het wel lukt, is het resultaat vaak niet duurzaam.
Waarom werkt het niet?
Deze laatste groep wordt vaak wanhopig. “Ik doe alles goed en het werkt niet!” Dan komen ze bij deskundigen die zeggen dat ze oneerlijk zijn, stiekem snoepen of dat het probleem tussen hun oren zit. Een ontmoedigende ervaring.
Ik kan uit persoonlijke ervaring zeggen dat ik dit alles zelf heb meegemaakt. Het kan erg frustrerend zijn.
Voor mij was dit een drijfveer om te blijven studeren, te puzzelen en te zoeken naar antwoorden. En met succes. Na meer dan twintig jaar studie begin ik de systemen van het lichaam te begrijpen. De systemen zijn eigenlijk niet zo ingewikkeld, maar het ontdekken van jouw persoonlijke sleutel kan wel een uitdaging zijn.
Zolang mensen last hebben van hunkering naar bepaalde voeding, op zoek blijven naar zoetigheid, vette snacks of geen energie hebben om te bewegen, is er iets aan de hand. Je lichaam doet niets zomaar. Het probeert het hoofd boven water te houden met de middelen die het heeft.
Ontstekingen, tekorten, intoleranties of stress?
Misschien is er ergens een verborgen ontsteking (door onbekende indringers, voedselintoleranties of tekorten aan voedingsstoffen) of heb je pech gehad met je genen. Misschien ervaar je al je hele leven lang stress. Overmatig medicijngebruik of de toxische omgeving waarin we leven, kunnen ook een rol spelen. De oorzaak kan veelzijdig zijn.
Feit is dat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft om normaal te functioneren. Als je tekorten hebt, komt je lichaam vast te zitten, en dat zul je merken. Je gaat dan bezuinigen op je energiegebruik en op zoek naar voedsel dat snel energie oplevert.
Maar hoe kan het dan dat je gezond eet en toch niet opknapt?
Als je gezond eet, zou je toch alles moeten krijgen wat je nodig hebt?
Dat is gedeeltelijk waar. Iemand die echt optimaal eet, zal veel moeite moeten doen om alle aanbevolen voedingsstoffen binnen te krijgen (als we ervan uitgaan dat ons voedsel nog voldoende voedingsstoffen bevat). Maar voor wie niet gezond is, gelden andere, specifieke behoeften. Alleen gezond eten is dan niet altijd voldoende.
Een voorbeeld
In stressvolle situaties zal het lichaam magnesium en zink uitscheiden. Stel je voor dat je een onveilige jeugd hebt gehad, dan heb je al sinds je vroege jeugd een tekort aan magnesium en zink. Dit tekort is vaak niet direct zichtbaar in het bloed, omdat je lichaam probeert de balans zo lang mogelijk op peil te houden. Maar het heeft wel gevolgen.
Magnesium en zink spelen een sleutelrol in onze gezondheid. Een zinktekort kan leiden tot problemen met de activering van vitamine B6, problemen met het immuunsysteem, energieproductie en nog veel meer. Zo ontstaat er een kettingreactie aan problemen. Een langdurig magnesium- en zinktekort los je niet zomaar op met gezond eten. Je zult de sleutel moeten vinden om je systeem weer op de rit te krijgen. (En dit was slechts één voorbeeld..)
Verder zoeken
Wanneer een verandering in leefstijl niet het gewenste resultaat oplevert, moet je verder zoeken. Geloof me, geen zoektocht is hetzelfde. Blijf daarom weg van algemene adviezen en protocollen. Kom in actie, neem je leven in eigen handen en ga op zoek naar jouw persoonlijke sleutel!
Om je te helpen, heb ik het boek “Oerslank” geschreven en ben ik gaan lesgeven. In de opleidingen bij het OPFG leer je dat iedereen verschillend reageert op de omstandigheden waarin we leven, maar vooral ook wat je zou kunnen doen om anderen weer terug te laten veren. Wil jij dat ook leren? Je bent van harte welkom!