De biologie van angst

Weet jij wat angst met een mens doet? Angst kan verlammen, je laten vechten of vluchten, maar angst kan ook mensen aanzetten tot verandering van gedrag. En daar wordt dan in de huidige wereld door communicatieadviseurs flink op ingezet. Angst voor een virus, angst voor klimaatverandering, angst voor het vergaan van de aarde, angst voor oorlog, angst voor armoede….

Er wordt flink op angst ingespeeld, zodat mensen hun gedrag veranderen. En dat werkt heel goed, maar dat heeft ook (lichamelijke en mentale) consequenties die die communicatieadviseurs helemaal niet overzien.

Weet je wat er in het zenuwstelsel van een kind gebeurt als je ze bang maakt? Dat zenuwstelsel wordt daardoor sensitiever, ze worden gevoeliger voor angst en staan vervolgens altijd ‘aan’. Weet je dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid van het kind? Op mentaal gebied ‘kiest’ het kind door onveiligheid onbewust één of meerdere overlevingsstrategieën.

De reflexmatige overlevingsstrategieën zijn vechten, vluchten of bevriezen. Vervolgens kan er een gedrag uit ontstaan zoals pleasen (fawn), clownsgedrag, alles met humor weglachen, verlegen worden, perfectionisme, uitstelgedrag enz.

Maar op lichamelijk gebied heeft onveiligheid ook gevolgen voor de programmering van het immuunsysteem. Uit het ACE onderzoek (Adverse Childhood Experience) is gebleken dat toxische stress een optimale hersenontwikkeling verhindert en nadelige invloed op het hormoon- en immuunsysteem heeft, waardoor er in het latere leven een grotere kans op chronische ziekten is.

Nu denk je misschien dat het allemaal wel meevalt, dat je deze collectieve angstpromotie niet kunt vergelijken met een jeugdtrauma, maar ik denk dat het langdurig blootstellen aan dit soort stress wel degelijk een grote invloed op jongeren kan hebben. We zien dat depressie onder jongeren na 3 jaar Corona aan het toenemen is.

De manier waarop we leven, staat heel ver af van hoe ons lichaam ontworpen is, we eten niet meer wat bij ons past, we bewegen niet meer zoveel als ons lichaam nodig heeft, we worden blootgesteld aan toxische stoffen en aan stress door angstcampagnes.

Zou het niet eens tijd worden dat meer mensen zich bewust worden van de biologische werking van ons lichaam?

We verzorgen bij het OPFG losse themadagen en opleidingen waarin je gaat begrijpen hoe ons lichaam ontworpen is, hoe ons immuunsysteem en ons stresssysteem werkt en wat de gevolgen zijn als je tegen dit natuurlijke ontwerp in gaat.

Neem eens een kijkje op deze website, je bent welkom om je aan te sluiten bij een groep die andere keuzes maakt en respectvol omgaat met ons lichaam, met elkaar en met onze leefomgeving.

Gratis kennisgesprek

Heb je vragen over onze diverse opleidingen, inspirerende workshops of diepgaande masterclasses? Wacht niet langer en vraag vandaag nog een gemakkelijk kennismakingsgesprek aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Recente berichten

Agenda