Natuurgeneeskunde; het systeem van Reckeweg
[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”yes” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_image_id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius_top_left=”” border_radius_top_right=”” border_radius_bottom_left=”” border_radius_bottom_right=”” box_shadow=”no” box_shadow_vertical=”” box_shadow_horizontal=”” box_shadow_blur=”” box_shadow_spread=”” box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Natuurgeneeskunde deel 1, 21 juni 2019
Het systeem van Reckeweg
Deze dag is geaccrediteerd door de NWP met 3 punten NA
Inhoud
Cursus Natuurgeneeskunde deel 1
Bij het OPFG breiden we het cursusaanbod uit met een basis cursus natuurgeneeskunde. De orthomoleculaire geneeskunde heeft veel raakvlakken met de natuurgeneeskunde. Vandaar dat wij besloten hebben om te starten met een aantal dagen waarin we een aantal natuurgeneeskundige principes behandelen.
De cursus wordt gegeven door Claudia Vosse, heilpraktiker, natuurgeneeskundige en orthomoleculair therapeut.
We starten met een dag waarin we de basis leggen voor het klassieke natuurgeneeskundige denken; we behandelen het systeem van Reckeweg:
- De toepassing in de dagelijkse praktijk.
- Het herkennen van de positie van de cliënt in het systeem.
- Wat er nodig en mogelijk is om de beweging richting gezondheid mogelijk te maken.
- Stoorvelden herkennen die een therapie blokkade kunnen veroorzaken, ofwel een onderliggend systeem blootleggen wat eerst gereguleerd dient te worden.
- Inzicht in het verschil tussen ziekte of een regulatie proces op weg naar homeostase.
- Oefenen, want de praktijk is onvoorspelbaar en vraagt een grote flexibiliteit van de therapeut.
Het systeem van Reckeweg
De Duitse arts Dr. Reckeweg legde de basis voor de zgn. homotoxicoseleer (leer van de zelfvergiftiging). Deze leer ziet ziekelijke processen in het lichaam als een uiting van een strijd van de afweersystemen tegen de vergiftigde stoffen en slakken (afvalstoffen van de stofwisseling). In zijn visie zijn uitscheidings- en ontstekingsaandoeningen nuttige processen die toxines onschadelijk maken en uitscheiden. Hij maakte in zijn homotoxicoseleer een onderscheid in zes zelfvergiftigingsfasen, oplopend van licht verontreinigd tot zwaar vervuild.
Deze indeling in fases geeft veel inzicht in het ontstaan van ziekte, zodat je in de praktijk weet hoe een aandoening benaderd dient te worden.
Het was echter Hippocrates die de humoraalpathologie (humoren = lichaamsvochten, pathologie = ziekteleer) ontwikkelde. Dit concept is door de jaren heen steeds een van de belangrijkste filosofieën binnen de natuurgeneeskunde gebleven. Het gaat ervan uit dat de gezondheid van de mens in de eerste plaats afhankelijk is van de gesteldheid van de lichaamsvochten.
Is een klacht of ziekte een manier om het lichaam van toxines te ontdoen?
Dag in dag uit voeden we het lichaam met voedsel via het spijsverteringskanaal, met zuurstof via de longen en zonlicht via de huid. Wat we vaak niet realiseren is dat we via deze organen óók gifstoffen binnenkrijgen waardoor lichaamsvochten – bloed, lymfe en kliersappen- verontreinigd raken.
Minstens zo belangrijk is de interne vergiftiging, als gevolg van overmatig en verkeerd eten en drinken en voedselontbinding in de darm. Ontstekingshaarden, vaak het resultaat van vervuilde lichaamsvochten, kunnen ook toxische stoffen produceren. De organen die deze gifstoffen moeten afvoeren, zoals lever en lymfe en de uitscheidingsorganen zoals darmen, longen, huid en nieren raken overbelast. Gifstoffen die als gevolg daarvan te lang in ons lichaam blijven gaan zich vastzetten in het lichaam. De ernst van klachten nemen toe met de hoeveelheid toxines en de duur waarmee het lichaam eraan is blootgesteld. Een klacht of ziekte is een manier om het lichaam van toxines te ontdoen. Het lichaam geeft er ook een noodsignaal mee af, namelijk dat er sprake van vervuiling en behoefte aan bloed- en lichaamsvochtreiniging.
[/fusion_text][fusion_separator style_type=”single solid” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”#9bcc4f” top_margin=”30px” bottom_margin=”30px” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_button link=”https://opfg.nl/opleiding/het-systeem-van-reckeweg/” text_transform=”” title=”Schrijf je in” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Schrijf je in[/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Startdatum
Tijden
Locatie
Docent(en)