• Home
  • /
  • Integraal Biomedisch Therapeut

Integraal Biomedisch Therapeut

KTNO GEACCREDITEERDE en NWP, MBOG, VBAG, CAT erkende Opleiding: de VitamineCoach!
OPFG-Orthomoleculaire opleidingen

Integraal Biomedisch Therapeut

De Opleiding

In september start de nieuwe opleiding tot Integraal Biomedisch Therapeut bij het OPFG. In deze 4 jarige beroepsopleiding staat het systeemdenken centraal.

Waarom deze verandering? Omdat we ons willen focussen op het oplossen van complexe puzzels die je als therapeut tegenkomt. We willen je voorzien van een gereedschapskist vol interventiemogelijkheden. Het draait tenslotte om het helpen van cliënten en wij begrijpen dat maatwerk cruciaal is. Maar waar begin je als therapeut? De complexiteit van het menselijk lichaam stelt een behandelaar voor de enorme uitdaging om de juiste ingang tot herstel te vinden. Bij het OPFG gaan we je helpen om deze uitdaging aan te gaan.

In het eerste jaar blijft de VitamineCoach opleiding ongewijzigd en zal deze als module Orthomoleculaire kennis deel uitmaken van de nieuwe opleiding tot Integraal Biomedisch Therapeut. Je kunt er ook voor kiezen om de VitamineCoach opleiding los te volgen als opleiding tot leefstijlcoach.

Om verder te studeren heb je een diploma Medische BasisKennis nodig of een geldige BIG-registratie.

In het tweede jaar dompelen we je onder in de fysiologie van het lichaam. Hier leer je alles over de stoffen en systemen die essentieel zijn voor het jongleren met kennis in het derde jaar. Het verschil met de huidige opleiding is dat we de fysiologie nog dieper en gestructureerder gaan behandelen. Ook nemen we je nu mee in de hiërarchie van de verschillende lichamelijke processen, zodat je inzicht krijgt in de volgorde van aanpak van verstoringen.

Het derde jaar is modulair opgebouwd en staat in het teken van de ziektebeelden die je in de praktijk tegenkomt. Met behulp van de fysiologische kennis uit het tweede jaar leer je de belangrijkste verstoringen bij je cliënten in kaart te brengen. Daarna kun je doelgerichte interventies in de juiste volgorde toepassen.

Deze modules kun je als reeds afgestudeerd therapeut ook los volgen om je te verder te verdiepen in het systeemdenken.

Bij het onafhankelijke OPFG bieden we daarnaast ruimte en aandacht voor meerdere complementaire therapieën, zoals bijvoorbeeld fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, frequentiegeneeskunde of homeopathie. We hebben diverse modules die je kunt volgen om je gereedschapskist als therapeut verder uit te breiden.

Het vierde jaar blijft grotendeels ongewijzigd. Er is een stagekliniek, therapeutische vorming en je gaat een scriptie schrijven. Daarnaast is er een digitale tool ontwikkeld die je kunt gebruiken om je te ondersteunen bij het stellen van een systeemdiagnose.

De opleiding is geschikt voor mensen met een HBO denkniveau. Er is geen specifieke vooropleiding verplicht. Alvorens met het tweede jaar te kunnen starten is er wel een medische basiskennis diploma van minimaal 40 ECTS of een BIG registratie vereist.

We bieden een volwaardige beroepsopleiding, maar ook de mogelijkheid om via de losse modules voor reeds in het veld werkzame artsen en therapeuten kennis uit te breiden en te verdiepen.

Data 1e leerjaar 2023 tevens 9e editie VitamineCoach

8, 9, 22 en 23 september, 13 en 14 oktober, 3, 4, 17 en 18 november, 1 en 2 december

examen 16 december

Start nieuw 2e opleidingsjaar in 2023:

Datum Onderwerp
15-9-2023 Wetenschap, studies leren lezen, zoeken in pubmed
16-9-2023 Systeemdenken, epigenetica, evolutionaire overlevingssystemen, early life stress
6-10-2023 Voeding, verdieping
7-10-2023 Energie en spieren, allocatie van glucose, besturing stofwisseling
10-11-2023 Celgezondheid, celreparatie, autophagie DNA opbouw en reparatie, epigenetische invloeden
11-11-2023 Leverdetox
1-12-2023 Ademhalen, zuurstoftransport, CO2 uitwisseling, alkalose/verzuring, pH, beweging
2-12-2023 Basis spijsvertering, darmen, structuur en opbouw van de darm, microbioom
19-1-2024 Ontstekingen
20-1-2024 Stress, zenuwstelsel
1-3-2024 Bindweefselgezondheid
2-3-2024 Immunologie
5-4-2024 Detoxificatie; nieren, lymfe, interstitium en darmen (samenhang en herkenning)
6-4-2024 Oxidatieve stress (NO)
17-5-2024 Neurotransmitters
18-5-2024 Hormonen
8-6-2024 Examen

 

Start nieuw 3e opleidingsjaar in 2023:

Start nieuw 3e opleidingsjaar verschuift naar 2024
Omdat we bij het OPFG de opleiding voor onze studenten zo goed mogelijk willen vormgeven, hebben we besloten om meer tijd te besteden aan de inhoud van de modulaire lessen van het het derde jaar.
We zijn nog niet helemaal tevreden met wat er nu ligt en we willen onze studenten alleen topkwaliteit leveren.

De reeds gestarte groep 3e jaars vervolgt de opleiding in september:
Data:

15 september lesdag Huidklachten
16 september lesdag Wetenschap
13 oktober lesdag Laboratoriumonderzoek complementair
14 oktober lesdag Diagnostische tools
17 november lesdag Slaap en herstel
18 november lesdag Laboratoriumonderzoek regulier
8 december lesdag Spijsverteringsklachten
9 december lesdag Systemische aandoeningen
13 januari lesdag Integratie
3 februari Examen

 

Start nieuw 4e opleidingsjaar in 2023:

Studenten krijgen hierover persoonlijk bericht.

Studiebelasting

Voor de studiebelasting moet je rekenen op ongeveer 15 uur thuisstudie per week, afhankelijk van je leertempo en je kennisniveau.

Lesprogramma

De Beroepsopleiding Integraal Biomedisch Therapeut is een vierjarige opleiding.

Ik wil een volledige 4 jarige beroepsopleiding doen. 

De volledige 4 jarige beroepsopleiding start met de module Orthomoleculair, ofwel de VitamineCoach.

Alvorens aan het 2e jaar te beginnen heb je een diploma Medische basiskennis van minimaal 40 ECTS of een BIG registratie nodig. Wij verzorgen deze opleiding niet, maar deze kun je elders volgen.

Het 2e jaarsprogramma bestaat uit 16 lessen fysiologie.

Het 3e jaarsprogramma bestaat uit 16 lesdagen ziektebeelden.

Het 4e jaarsprogramma bestaat uit de module therapeutische vorming, de stagekliniek, de module ethiek en het schrijven van een scriptie.

Ik heb al een opleiding gevolgd, maar wil deze aanvullen tot een vierjarige opleiding.

Voor diegenen die al gedeeltelijk opgeleid zijn binnen dit vakgebied bestaat er de mogelijkheid om een persoonlijk traject te volgen. Neem contact met ons op om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Ik wil losse lesdagen volgen

Bij het OPFG kun je veel lesdagen los volgen. Je kunt je inschrijven voor een losse lesdag, mits je hiervoor de benodigde voorkennis hebt.

Praktisch & kosten

Vooropleidingseisen: HBO denkniveau. Om voor accreditatie bij een beroepsvereniging in aanmerking te komen, zijn er bij de diverse verenigingen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Neem contact op met de beroepsvereniging om te controleren of je aan de eisen voldoet. Het OPFG is hiervoor niet verantwoordelijk.

Instromen: Het is voor reeds gevestigde therapeuten mogelijk om in te stromen in het 2e, 3e of 4e leerjaar, afhankelijk van het vooropleidingstraject. Vragen hierover kun je stellen via het contactformulier.

Losse modules: Je kunt ook inschrijven voor losse dagen en modules van de vierjarige opleiding. Reeds gevestigde therapeuten en artsen kunnen zich hierdoor verdiepen in specifieke onderwerpen, of voldoen aan de nascholingseisen van de beroepsverenigingen. Cursisten die inschrijven voor de gehele opleiding hebben echter voorrang bij inschrijving.

Tarieven 

Losse lesdag € 160,-
Modules
• 2 daags € 340,-
• 3 daags € 510,-
• 4 daags € 680,-
Jaaropleidingen
• 1e jaars IBMT/VC € 2195,-
• 2e jaars IBMT € 2995,-
• 3e jaars IBMT € 3050,-
• 4e jaars IBMT Prijs volgt
• Inschrijfkosten € 40,-
• Examenkosten € 75,-

Alle genoemde kosten zijn BTW-vrij.

Gespreide betaling is mogelijk, de opties worden aangegeven in de e-mail die je een ca. maand voor de start van de opleiding van ons ontvangt.

Niet inbegrepen: eventuele vakliteratuur.

Accreditatie: De gehele therapeutenopleiding wordt aangemeld voor accreditatie bij de KTNO waarna diverse beroepsverenigingen de opleiding kunnen erkennen.

Ervaringen van cursisten

Na les te hebben gehad van Yvonne, denk je nooit meer hetzelfde. De kennis en ervaring die zij heeft opgedaan in haar eigen zoektocht naar gezondheid, combineert ze met de meest recente inzichten in haar vakgebied. En daarbij dwingt ze je altijd om na te denken waarom je lichaam een bepaalde keuze zou maken.
Je gaat leren om tot de kern van een probleem te komen en dáár de oplossing te zoeken. Niet altijd de makkelijke weg, maar uiteindelijk wel de meest effectieve. Dit doceert ze met zoveel bevlogenheid én een stukje humor. Les van Yvonne is altijd weer een feestje.
Marije Staats

Meteen tijdens de eerste dag dat ik van Yvonne les kreeg, was ik enorm enthousiast en blij met haar als docent. Zij heeft zó veel kennis en doet elke lesdag haar best om daar zoveel mogelijk van over te brengen, altijd op een duidelijke manier en tegelijk ook leuk en luchtig.
Daarna heb ik steeds enorm naar iedere les van Yvonne uitgekeken, omdat ik wist dat ik van begin tot eind aan haar lippen zou hangen en weer veel nieuwe informatie rijker zou zijn. Zij is een enorm inspirerende bron van kennis en heeft daarbij ook ontzettend veel praktijkervaring, wat ook heel leerzaam is. Ik ben erg dankbaar dat ik zoveel van haar heb mogen leren en blijf uitkijken naar haar toekomstige lesdagen.
Aida Peimaei

Vorig jaar heb ik de opleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut gevolgd met als hoofddocent Yvonne van Stigt. Ik kende Yvonne niet en ging “blanco” starten aan de opleiding. Al tijdens de eerste les van Yvonne raakte ik onder de indruk van haar persoonlijkheid en haar manier van lesgeven.
Yvonne deelt echt veel van haar ervaringen en opgedane kennis en dat is zo fijn en waardevol. Ze helpt je echt verder. Ik ben door haar geïnspireerd geraakt om eerst aan de slag te gaan met mijn eigen lichaam om vervolgens de cliënten die in mijn praktijk komen verder te kunnen helpen. Een superfijne opleidingstijd bij Yvonne gehad waar ik nog elke dag de vruchten van pluk.
Mariska van Erk

In 2016 heb ik de opleiding tot orthomoleculair epigenetisch therapeut bij de ortho health foundation in Hoofddorp gevolgd. Onze hoofddocent tijdens deze opleiding was Yvonne van Stigt. Ik ken Yvonne al heel wat jaartjes. Een van de redenen dat ik de opleiding ben gaan volgen, was ook dat Yvonne de hoofddocent zou zijn. De lessen van Yvonne heb ik als zeer prettig ervaren. Zij is als geen ander in staat om je inzicht te geven in de materie, en om uiteindelijk verbanden te kunnen leggen.
Yvonne legt ingewikkelde zaken op een heel begrijpelijke manier uit. Ook put zij uit haar jarenlange ervaring. En zij werkt aan de hand van de talloze voorbeelden uit haar eigen praktijk, en ook uit haar persoonlijke zoektocht naar gezondheid! Tenslotte worden de lessen van Yvonne ook met zeer veel humor gegeven, boeiend en nimmer saai! Kortom in een woord geweldig! Yvonne is, en zal ook in de toekomst een groot inspirator en voorbeeld voor mij zijn en blijven!
Dank je wel Yvonne!
Jolanda Verkleij

Voorlopig docententeam

  • Yvonne van Stigt, hoofddocent
  • Anne-Mieke Omtzigt
  • Cindy de Waard
  • Dorte Kramers
  • Jeroen de Haas
  • John van der Woude
  • Juglen Zwaan
  • Susanne Hazen

Ons open huis is op vrijdagmiddag 26 augustus van 14.00-16.00 uur. Mocht je interesse hebben in één van onze opleidingen, laat het ons weten via ons contactformulier. Heb je verder nog vragen, of wil je persoonlijk even kennismaken? Je bent altijd welkom voor een individueel gesprek.

Startdatum

08/09/2023

Tijden

09:30 - 17:00

Locatie

De Limiet 15A 4131 NR Vianen - Gratis parkeren

Docent(en)