Integraal Biomedisch Therapeut – IBMT

OPFG-orthomoleculaire-geneeskunde

Integraal Biomedisch Therapeut

De Opleiding

In september start de nieuwe editie van de opleiding tot Integraal Biomedisch Therapeut bij het OPFG. In deze 4 jarige beroepsopleiding staat het systeemdenken centraal.

In deze opleiding focussen we ons op het oplossen van complexe puzzels die je als therapeut tegenkomt. We willen je voorzien van een gereedschapskist vol interventiemogelijkheden. Het draait tenslotte om het helpen van cliënten en wij begrijpen dat maatwerk cruciaal is. Maar waar begin je als therapeut? De complexiteit van het menselijk lichaam stelt een behandelaar voor de enorme uitdaging om de juiste ingang tot herstel te vinden. Bij het OPFG gaan we je helpen om deze uitdaging aan te gaan.

Het eerste jaar was voorheen de opleiding de VitamineCoach. Vanaf september 2024 is instromen in deze opleiding tot Integraal Biomedisch Therapeut alleen nog mogelijk vanaf jaar 2.  Je kunt vanaf dat moment alleen kiezen om de VitamineCoach opleiding los te volgen als opleiding tot leefstijlcoach.

Omdat Yvonne binnen een paar jaar van haar pensioen wil gaan genieten en er nog geen uitzicht is op een enthousiaste opvolger, hebben we besloten dat we in september 2024 nog één maal starten met een 2e (en daarna 3e en 4e jaar) van onze opleiding tot Integraal Biomedisch Therapeut.

Voor iedereen die al opgeleid is tot VitamineCoach, of een basis opleiding in de orthomoleculaire geneeskunde heeft volbracht, is dit dus de laatste kans om bij het OPFG opgeleid te worden tot Integraal Biomedisch Therapeut.

Hiervoor heb je een diploma Medische BasisKennis nodig of een geldige BIG-registratie.

In het tweede jaar dompelen we je onder in de fysiologie van het lichaam. Hier leer je alles over de stoffen en systemen die essentieel zijn voor het jongleren met kennis in het derde jaar. Het verschil met de huidige opleiding is dat we de fysiologie nog dieper en gestructureerder gaan behandelen. Ook nemen we je nu mee in de hiërarchie van de verschillende lichamelijke processen, zodat je inzicht krijgt in de volgorde van aanpak van verstoringen.

Het derde jaar staat in het teken van de ziektebeelden die je in de praktijk tegenkomt. Met behulp van de fysiologische kennis uit het tweede jaar leer je de belangrijkste verstoringen bij je cliënten in kaart te brengen. Daarna kun je doelgerichte interventies in de juiste volgorde toepassen.

Deze modules kun je als reeds afgestudeerd therapeut ook los volgen om je te verder te verdiepen in het systeemdenken.

Bij het onafhankelijke OPFG bieden we daarnaast ruimte en aandacht voor meerdere complementaire therapieën, zoals bijvoorbeeld fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, frequentiegeneeskunde of homeopathie. We bieden regelmatig diverse modules aan die je kunt volgen om je gereedschapskist als therapeut verder uit te breiden.

Het vierde jaar bestaat uit een stagekliniek, therapeutische vorming en je gaat een scriptie schrijven.

De opleiding is geschikt voor mensen met een HBO denkniveau. Er is geen specifieke vooropleiding verplicht. Alvorens met het tweede jaar te kunnen starten is er wel een medische basiskennis diploma van minimaal 40 ECTS of een BIG registratie vereist.

We bieden een volwaardige beroepsopleiding, maar ook de mogelijkheid om via de losse modules voor reeds in het veld werkzame artsen en therapeuten kennis uit te breiden en te verdiepen.

Start nieuw 2e opleidingsjaar in 2024:

Datum Onderwerp
13-9-2024 Systeemdenken, epigenetica, evolutionaire overlevingssystemen, early life stress
14-9-2024 Ademhalen, zuurstoftransport, CO2 uitwisseling, alkalose/verzuring, pH, beweging
11-10-2024 Energie en spieren, allocatie van glucose, besturing stofwisseling
12-10-2024 Kennis en Wetenschap
15-11-2024 Celgezondheid, celreparatie, autophagie DNA opbouw en reparatie, epigenetische invloeden
16-11-2024 Voeding, verdieping
6-12-2024 Leverdetox
7-12-2024 Basis spijsvertering, darmen, structuur en opbouw van de darm, microbioom
10-1-2025 Ontstekingen
11-1-2025 Stress, zenuwstelsel
7-2-2025 Immunologie
8-2-2025 Bindweefselgezondheid
7-3-2025 Oxidatieve stress (NO)
8-3-2025 Detoxificatie; nieren, lymfe, interstitium en darmen (samenhang en herkenning)
4-4-2025 Neurotransmitters
5-4-2025 Hormonen
24-5-2025 Examen

 

Start 3e opleidingsjaar in 2024:

Datum Onderwerp
13-9-2024 Aandoeningen van het bewegingsapparaat
14-9-2024 Infectieziekten
11-10-2024 Spijsverteringsaandoeningen
12-10-2024 Allergie
22-11-2024 Glucoseverstoringen
23-11-2024 Ontstekingsziekten
13-12-2024 Sulfatering
14-12-2024 Hormonale aandoeningen
24-1-2025 Kennis en Wetenschap
25-1-2025 Huidklachten
14-2-2025 Slaap
15-2-2025 Systemische aandoeningen
14-3-2025 Laboratorium diagnostiek regulier
15-3-2025 Laboratorium diagnostiek complementair
11-4-2025 Diagnostische tools
12-4-2025 Integratie
24-5-2025 Examen

 

Start nieuw 4e opleidingsjaar in 2023:

Studenten krijgen hierover persoonlijk bericht.

Studiebelasting

Voor de studiebelasting moet je rekenen op ongeveer 15 uur thuisstudie per week, afhankelijk van je leertempo en je kennisniveau.

Praktisch & kosten

Vooropleidingseisen: HBO denkniveau. Om voor accreditatie bij een beroepsvereniging in aanmerking te komen, zijn er bij de diverse verenigingen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Neem contact op met de beroepsvereniging om te controleren of je aan de eisen voldoet. Het OPFG is hiervoor niet verantwoordelijk.

Instromen: Het is voor reeds gevestigde therapeuten mogelijk om in te stromen in het 2e, 3e of 4e leerjaar, afhankelijk van het vooropleidingstraject. Vragen hierover kun je stellen via het contactformulier.

Losse modules: Je kunt ook inschrijven voor losse dagen en modules van de vierjarige opleiding. Reeds gevestigde therapeuten en artsen kunnen zich hierdoor verdiepen in specifieke onderwerpen, of voldoen aan de nascholingseisen van de beroepsverenigingen. Cursisten die inschrijven voor de gehele opleiding hebben echter voorrang bij inschrijving.

Tarieven 

Losse lesdag € 160,-
Modules
• 2 daags € 340,-
• 3 daags € 510,-
• 4 daags € 680,-
Jaaropleidingen
• 2e jaars IBMT € 2995,-
• 3e jaars IBMT € 3050,-
• 4e jaars IBMT Prijs volgt
• Inschrijfkosten € 40,-
• Examenkosten € 75,-

Alle genoemde kosten zijn BTW-vrij.

Gespreide betaling is mogelijk, de opties worden aangegeven in de e-mail die je een ca. maand voor de start van de opleiding van ons ontvangt.

Niet inbegrepen: eventuele vakliteratuur.

Accreditatie: De gehele therapeutenopleiding wordt aangemeld voor accreditatie bij de KTNO waarna diverse beroepsverenigingen de opleiding kunnen erkennen.

Ervaringen van cursisten

Na les te hebben gehad van Yvonne, denk je nooit meer hetzelfde. De kennis en ervaring die zij heeft opgedaan in haar eigen zoektocht naar gezondheid, combineert ze met de meest recente inzichten in haar vakgebied. En daarbij dwingt ze je altijd om na te denken waarom je lichaam een bepaalde keuze zou maken.
Je gaat leren om tot de kern van een probleem te komen en dáár de oplossing te zoeken. Niet altijd de makkelijke weg, maar uiteindelijk wel de meest effectieve. Dit doceert ze met zoveel bevlogenheid én een stukje humor. Les van Yvonne is altijd weer een feestje.
Marije Staats

Meteen tijdens de eerste dag dat ik van Yvonne les kreeg, was ik enorm enthousiast en blij met haar als docent. Zij heeft zó veel kennis en doet elke lesdag haar best om daar zoveel mogelijk van over te brengen, altijd op een duidelijke manier en tegelijk ook leuk en luchtig.
Daarna heb ik steeds enorm naar iedere les van Yvonne uitgekeken, omdat ik wist dat ik van begin tot eind aan haar lippen zou hangen en weer veel nieuwe informatie rijker zou zijn. Zij is een enorm inspirerende bron van kennis en heeft daarbij ook ontzettend veel praktijkervaring, wat ook heel leerzaam is. Ik ben erg dankbaar dat ik zoveel van haar heb mogen leren en blijf uitkijken naar haar toekomstige lesdagen.
Aida Peimaei

Vorig jaar heb ik de opleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut gevolgd met als hoofddocent Yvonne van Stigt. Ik kende Yvonne niet en ging “blanco” starten aan de opleiding. Al tijdens de eerste les van Yvonne raakte ik onder de indruk van haar persoonlijkheid en haar manier van lesgeven.
Yvonne deelt echt veel van haar ervaringen en opgedane kennis en dat is zo fijn en waardevol. Ze helpt je echt verder. Ik ben door haar geïnspireerd geraakt om eerst aan de slag te gaan met mijn eigen lichaam om vervolgens de cliënten die in mijn praktijk komen verder te kunnen helpen. Een superfijne opleidingstijd bij Yvonne gehad waar ik nog elke dag de vruchten van pluk.
Mariska van Erk

In 2016 heb ik de opleiding tot orthomoleculair epigenetisch therapeut bij de ortho health foundation in Hoofddorp gevolgd. Onze hoofddocent tijdens deze opleiding was Yvonne van Stigt. Ik ken Yvonne al heel wat jaartjes. Een van de redenen dat ik de opleiding ben gaan volgen, was ook dat Yvonne de hoofddocent zou zijn. De lessen van Yvonne heb ik als zeer prettig ervaren. Zij is als geen ander in staat om je inzicht te geven in de materie, en om uiteindelijk verbanden te kunnen leggen.
Yvonne legt ingewikkelde zaken op een heel begrijpelijke manier uit. Ook put zij uit haar jarenlange ervaring. En zij werkt aan de hand van de talloze voorbeelden uit haar eigen praktijk, en ook uit haar persoonlijke zoektocht naar gezondheid! Tenslotte worden de lessen van Yvonne ook met zeer veel humor gegeven, boeiend en nimmer saai! Kortom in een woord geweldig! Yvonne is, en zal ook in de toekomst een groot inspirator en voorbeeld voor mij zijn en blijven!
Dank je wel Yvonne!
Jolanda Verkleij

Voorlopig docententeam

  • Yvonne van Stigt, hoofddocent
  • Anne-Mieke Omtzigt
  • Cindy de Waard
  • Dorte Kramers
  • Jeroen de Haas
  • John van der Woude
  • Juglen Zwaan
  • Susanne Hazen
  • Rozita Ristovska

Ons open huis is op vrijdagmiddag 5 april 2024 van 14.00-16.00 uur. Mocht je interesse hebben in één van onze opleidingen, laat het ons weten via ons contactformulier. Heb je verder nog vragen, of wil je persoonlijk even kennismaken? Je bent altijd welkom voor een individueel gesprek.

Startdatum 1e jaar

volgende editie september 2023

Tijden

09:30 – 17:00 uur

Locatie

De Limiet 15A
4131 NR Vianen
Gratis parkeren